+36 70 397 06 89
Folyamatosan, sürgős esetben akár hétvégén is!

Hasznos tanácsok > SZJA visszaigénylés

SZJA visszaigénylés

2015.04.16. SZJA visszaigénylés

Ez nem egy új dolog, sokan tudnak is róla, de a hozzánk érkező kérdésekből az derül ki, sokan nem ismerik ezt a lehetőséget.

 

 

Kik jogosultak a visszaigénylésre?

Az értelmi, látás-, hallás- és mozgássérültek mellett a kormányrendelet az ide  sorol számos daganatos, emésztőszervi és anyagcsere-betegséget, súlyos pszichés zavart, de többféle szív-érrendszeri és cukorbetegség is feljogosít a kedvezményre.

Aminek persze alapfeltétele, hogy az illető rendelkezzen adóköteles jövedelemmel.

Akinek nincs jövedelme, így fizetett személyi jövedelemadója sem, az nem tud visszaigényelni pénzt.

 

Mikortól lehet visszaigényelni?

A betegség fennállásának napjától. Aki ezt korábban elmulasztotta, annak lehetősége van visszamenőleg is igényelni (5 évre lehet visszamenőleg)  amit öt évre visszamenőleg is igénybe lehet venni.

 

Beteg gyerekre jár-e a kedvezmény ?

Nem, beteg gyerekre nem jár.

 

Hogyan lehet igényelni?

Az igénybevételhez orvosi igazolást kell bemutatni – e nélkül csak a rokkantsági járadékosok kaphatják meg az adókedvezményt. Az igazolás birtokában a magánszemély az adóelőleg megállapítása során (adóelőleg-nyilatkozat megtételével) év közben is kérheti a kedvezmény figyelembevételét.

Kedvezmény utólagos érvényesítése

Ha valaki évek óta igazoltan a kormányrendeletben felsorolt betegségek egyikében szenved, tehát jogosult lett volna a személyi adókedvezményre, akkor a kedvezményt az igazolás megszerzését követően az 5 éves elévülési időn belül a személyi jövedelemadó bevallások önellenőrzésével érvényesítheti.