+36 70 397 06 89
Folyamatosan, sürgős esetben akár hétvégén is!

Így válassz könyvelőt

Ha könyvelőirodát keresel, itt van 6 szempont, hogy mi alapján érdemes könyvelőt/könyvelőirodát választani:

Természetesen örülnénk, ha minket választanál, de bárhogy is döntesz, előtte ezt olvasd el - nem hosszú.

Amit mindenhol olvashatsz: ... a törvények betartásával, magas színvonalon, pontosan végezzük munkánkat, stb. stb.

Ezek, egy könyvelőiroda esetén természetesek, ez alapján nem lehet még dönteni!

Nézzük mire érdemes tényleg figyelni:

1. szempont:
Árak

Itt igen nagy szórást fogsz találni, ha rágooglizol.

A kiemelkedően magas árakhoz - érezvén, hogy ehhez azért egy kis magyarázat tartozik - annyit szoktak írni, hogy az adott könyvelőirodában csak szakképzett könyvelők dolgoznak, magas szakmai színvonalon stb. Lehet, sokakat meglep, de a könyvelőirodákban mindenhol könyvelő végzettséggel dolgoznak, egész egyszerűen azért, mert a törvény ezt írja elő.

Érdemes figyelni arra is, hogy a honlapon meghirdetett árak meddig érvényesek. A bevezető árak azt jelentik, hogy az 1-2 hónapos igen kedvező ár a kezdeti időszakot követően automatikusan emelkedik, és az azt követő könyvelési díjakon a könyvelőiroda bőségesen „megkeresi” az elején „kiesett” díjat. Ebből a szempontból egy budapesti könyvelő iroda könnyebb helyzetben van, hiszen a fővárosban van a magyarországi vállalkozások 23%-a (KSH adat). A legtöbb budapesti székhelyű vállalkozás budapesti könyvelőirodát választ, így Budapesten az árak kissé „elszálltak”.

Másik trükk az ingyen cégalapítás. Először is ez nem ingyenes, mert az illetéket ki kell fizetni. De a lényeg, hogy itt is a későbbi díjakon jön vissza az „ingyen” cégalapítás. (ugye senki sem hiszi, hogy egy ügyvédi iroda szeretetből alapít céget vadidegeneknek...? Erről bővebben a cégalapítás menüpontban olvashatsz.

Olyan könyvelőt kell választani, aki a honlapján nem csak az árakat, de azt is feltünteti, meddig érvényesek azok. Például így. Nagyon sok honlapon, csak több adat (köztük az elérhetőséged!) megadása után kapsz árajánlatot. Miért? Nem mondom el, próbáld ki, de szerintem kitalálható.

2. szempont:
Szolgáltatások.

Mivel a precíz, pontos könyvelés, a határidők figyelése és betartása szerintünk teljesen természetes, itt nem ezeket érdemes figyelni. A vállalkozás eredményeinek figyelemmel követése sokkal fontosabb, mint ahogy az is, hogy időben értesülj azokról a lehetőségekről, melyekkel a várható adódat csökkenteni lehet. Erre is érdemes rákérdezni, hogy ez az adott könyvelőiroda esetén hogyan működik. Az általunk kínált szolgáltatásokról itt találsz bővebb leírást.

3. szempont:
Rejtett költségek

Igazából még ez is az árakhoz tartozik. Számos könyvelőiroda külön díjat számol fel a mérleg elkészítéséért, egy esetleges adóellenőrzésen az ügyfél képviseletéért, az ügyfél nevében elküldött levelekért, és még sorolhatnám. Egy másik trükk: egy viszonylag alacsony szolgáltatási díj van feltüntetve, de kiderül, hogy például a bérszámfejtésért külön díjat kell fizetni, holott máshol az beletartozik a könyvelési díjba! Ha ez nincs külön feltüntetve a honlapon így, akkor érdemes rákérdezni, hogy a könyvelési díj mit foglal magában.

4. szempont:
Felelősségvállalás

Garancia, és felelősségvállalás - majdnem minden könyvelőiroda honlapján szerepel, de azért itt arról is szó van, hogy egy esetleges többszázezer, vagy akár millió forintos bírságot ki tud-e fizetni. Erre szolgálnak a szakmai felelősségbiztosítások.
Általában a komolyabb könyvelőirodáknak van ilyen, inkább az egy-két személyes könyvelő vállalkozók szoktak ezen spórolni. Rákérdezni mindenképp érdemes!

5. szempont:
Kisebb, vagy nagyobb könyvelőirodát
érdemes-e választani?

Hogy ez miért szempont?
Az ok egyszerű:
Az egy-két személyes könyvelőirodák esetén gyakran fordul elő, hogy egy esetleges megbetegedés, családi ok, vagy éppen a szokásos évi szabadság idején nem elérhetőek. Ha ilyenkor szükséges éppen fontos üzleti kérdésekben döntened, ha ilyenkor kapsz egy levelet a NAV-tól, vagy ilyenkor van szükséged gazdasági adatokra a cégről, joggal érezheted úgy, hogy nem kapsz folyamatos szolgáltatást a pénzedért.

Hogy milyen kiszolgálást kapsz a pénzedért, csak menet közben fog kiderülni, esetleg érdemes nézni a honlapon, hogy az adott könyvelőiroda fontosnak tartotta-e erről külön szólni.

6. szempont:
Könnyű megközelíthetőség, kiváló parkolási lehetőség.

A felkapott helyeken lévő irodákat nem csak azért nem szerencsés választani, mert a könyvelési díjban az ügyfeleken szedik be az igen magas bérleti díjakat, hanem mert nagyon nehéz parkolót találni a közelükben.
Választásnál érdemes a megközelíthetőséget és a parkolási lehetőséget is figyelembe venni.

A fenti szempontokat figyelembe véve már jó eséllyel ki lehet választani egy megfelelő könyvelőirodát, de ha elsőre nem sikerül megfelelő partnerre találni ne féljünk változtatni.