+36 70 397 06 89
Folyamatosan, sürgős esetben akár hétvégén is!

Hasznos tanácsok > Közérthetően: az alvállakozókról

Közérthetően: az alvállakozókról

2015.07.27. Közérthetően: az alvállakozókról

Bár annak eldöntése, hogy egy adott szolgáltatás alvállalkozói szolgáltatás-e vagy sem a könyvelő iroda kompetenciája elédönteni, mégis hasznos lehet már a könyvelés előtt azzal tisztában lenni, hogy az adott számla értéke csökkenteni fogja-e az iparűzési adó alapját.

Két fontos kritériumnak kell teljesülnie:

1, Általában elmondható, hogy az alvállalkozás keretében végzett szolgáltatások változatlan formában kerülnek továbbértékesítésre.

2,  Az alvállalkozói státusz bizonyítása az adóellenőrzések kedvenc témája. Megfelelő szerződések nélkül a bizonyítás nehézkes, esetenként lehetetlen. Ezért nagyon fontos a számlán kívül az alvállalkozó szerződések megléte is.

Példa: Egy építkezés során munkagéppel kiássák egy ház alapját. Ez igénybe vett szolgáltatás, hiszen a kiásott alap nem a véglege formája a szolgáltatásnak, az alapra még egy komplett ház épül.  

Ha viszont a vállalkozó egy aszfalt  utat épít a ház elé, az alvállalkozásnak minősül, hiszen az út változatlan formában kerül a ház megrendelője felé értékesítésre.

A fenti kérdés eldöntése során nem járhat el a könyvelő sem „nagyvonalúan”, hiszen a helyi önkormányzat ellenőrizheti, hogy  egy adott szolgáltatás valóban alvállalkozói teljesítmény volt-e. (valós ellenőrzésre is került már sor)

További információk:  Vác könyvelő iroda 70/397-0689

                               Budapest Könyvelő iroda