+36 70 397 06 89
Folyamatosan, sürgős esetben akár hétvégén is!

Hasznos tanácsok > Az egyéni válallkozás, a GYED és a többiek

Az egyéni válallkozás, a GYED és a többiek

2015.09.25. Az egyéni válallkozás, a GYED és a többiek

Amennyiben a vállalkozó Csecsemő ellátási díjban ( terhességi gyermekágyi segélyben)  részesül, akkor mentesül a minimális járulékfizetés alól, de emellett személyesen nem folytathatja vállalkozó tevékenységét, hiszen akkor elveszítené ellátását.

Gyed esetén a gyermek egyéves koráig ugyanez a helyzet.

Gyed mellett a gyermek 1 éves kora után szabadon folytatható a vállalkozói tevékenység, anélkül, hogy a minimális járulékfizetési kötelezettség fennállna, azaz a járulékokat csak a tényleges jövedelem után kell leróni. Ez igaz akkor is, ha az érintett a munkaviszonyában továbbra is fizetés nélküli szabadságon van.

A gyes tartama alatt (amely mellett a gyermek egy éves korát követően a szülő korlátlanul folytathat keresőtevékenységet) munkaviszony hiányában csak akkor mentesül a vállalkozó a minimális járulékok megfizetése alól, ha személyesen nem vesz részt a vállalkozás munkájában. Vagyis ha ténylegesen dolgozik a vállalkozásában, ugyanúgy minden járulékot, adót fizetnie kell, minha nem lenne gyesen. A gyest ez mellet is kapja.

Ezzel szemben a gyet (amelynek tartama alatt heti 30 órában szabad munkát végezni, ami az egyéni és társas vállalkozói jogviszony esetében korlátlan munkavégzési lehetőséget jelent) folyósítása alatt ugyancsak nem áll fenn a minimális adó- és járulékfizetési kötelezettség.

Az ápolási díj viszont – a gyeshez hasonlóan – csak a személyes közreműködés mellőzése esetén mentesít a minimum kötelezettségek alól.